Afbeelding van boek Balletrecepten en uitgeven in eigen beheer

Balletrecepten: van idee tot uitgeven in eigen beheer

Op 1 juli 2018 is het boek Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek, geschreven door Maricelle Peeters, uitgekomen. Een prachtig doeboek dat je de beginselen van het klassieke ballet bijbrengt op een manier die je niet snel zult vergeten. Een boek dat in eigen beheer is gemaakt en waar in de eindfase gebruik is gemaakt van een self-publishingplatform.

Een self-publishingplatform bestaat vaak uit een uitgeverij die je op verschillende gebieden kan helpen met het uitgeven van jouw boek. Is jouw boek klaar om gepubliceerd te worden, dan krijg de uitgeverij steeds een marge per verkocht boek. Die marge is altijd gelijk aan jouw eigen marge. Je kunt via de uitgeverij jouw boek verkopen. Vaak werkt zo’n platform ook nog eens samen met grote boekverkopers, zoals bol.com.

Een boek met potentie

Maricelle ken ik vanuit de tijd dat ik zelf aan klassiek ballet deed. In het voorjaar van 2016 nam ze contact met me op. Of ik tijd had en het leuk vond om haar op weg te helpen met haar eerste boek. Natuurlijk!

Ze zou me alvast een aantal hoofdstukken via de mail sturen. En zo zat ik nog geen uur later achter mijn computer te lezen. Wauw, dit boek heeft potentie, was mijn eerste gedachte. Want terwijl ik zat te lezen, maakten mijn armen en benen de bijbehorende balletbewegingen.

We hadden afgesproken dat ik de hoofdstukken zou corrigeren en waar nodig zou redigeren. Alles overzichtelijk in uitwisselbare documenten (redigeermodus). Maricelle zag  op die manier precies wat ik had gewijzigd en had aangepast. Zodra ze het eens was met de aanpassingen, hoefde ze het document alleen nog maar te accepteren. Wat volgde was een fijne samenwerking. Op een gegeven moment ging zij ook vragen stellen over het daadwerkelijk uitgeven van het boek.

Uitgeven in eigen beheer

Al eerder heb ik geschreven over het uitgeven in eigen beheer. Er komt behoorlijk wat bij kijken, zeker als je een fysiek boek wilt uitgeven. Een doeboek zoals Balletrecepten vraagt dan ook om een andere vormgeving dan bijvoorbeeld een roman.

Op basis van haar eigen ideeën en de ontvangen adviezen heeft Maricelle besloten om de laatste stappen uit te besteden aan een self-publishingplatform. Daarnaast had ze al een illustrator in de arm genomen die alle prachtige afbeeldingen maakte. Ten slotte heeft een vormgever zich ontfermt over het daadwerkelijk drukklaar maken van het boek.

Presenteer het boek

Nadat de proefdruk goedgekeurd was, restte nog de laatste stap: het boek wereldkundig maken. Maricelle heeft dat gedaan door een boekpresentatie te houden in Café Belcampo in Amsterdam, volledig in stijl van het boek.

Zo zie je maar dat met schrijven alleen er nog geen boek is. Een goed begin is wél het halve werk. Houd het einddoel voor ogen en probeer voor jezelf helder te krijgen wat je wel zelf wilt doen en wat niet. Dan komt zo’n prachtig boek als Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek ook voor jou binnen handbereik.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hieronder de trailer van Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek. Of gelijk kopen? Bestellen kan via de website van Balletrecepten.


Van mei 2016 tot en met december 2016 en in het najaar van 2017 heb ik belangeloos meegewerkt aan de totstandkoming van Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek. Auteur is Maricelle Peeters, docente klassiek ballet, caractère dans en floor barre. Zij is eigenaresse van Balletstudio Le Rêve en is daarnaast werkzaam bij Balletstudio Marieke van der Heijden en de Nationale Ballet Academie.

Op 1 juli 2018 hield zij haar boekpresentatie in café Belcampo in Amsterdam. Sindsdien is haar boek verkrijgbaar via haar eigen website.