Handige websites over taal

In mijn vorige artikel – Groen of wit? De Nederlandse spellingsregels nader bekeken – schreef ik al dat de Nederlandse taal vol zit met grote en kleine verrassingen. Bij twijfel over de juiste schrijfwijze of bij grammaticale vragen, moesten we het vroeger doen met de aanwezige boeken in de kast: woordenboek, grammaticaboek, synoniemenboek. Ja, zelfs het puzzelwoordenboek kon nog weleens uitkomst bieden.

Dankzij internet hoeven we niet meer al die boeken in de kast te hebben staan. Wil je snel iets opzoeken, dan biedt alleen al Google je een overdaad aan antwoorden. Om door de bomen het bos weer een beetje te kunnen zien, heb ik een lijst samengesteld met handige websites over taal.

Handige websites over taal
Waar vroeger de kast volstond met allerlei boeken over taal, kun je nu veel via internet vinden. © 2013 Foto en bewerking door BarbaraCW

Algemene spelling en grammatica

 • Woordenlijst Nederlandse Taal
  Dit is het Groene Boekje online: de officiële Nederlandse spelling (Nederlandse Taalunie) kun je hier terugvinden. Je kunt direct beginnen met zoeken of je kunt eerst de spellingsregels nalezen in de leidraad. Tip: voeg het Groene Boekje toe aan je browser door een plug-in te installeren. Onder ‘Gereedschap‘ vind je de plug-ins voor verschillende browsers. Zo kun je snel en eenvoudig woorden opzoeken.
 • Taaladvies
  De Nederlandse Taalunie heeft ook een algemene website vol informatie over de Nederlandse taal. Je vindt er uitleg over grammatica en de spellingsregels, maar ook de schrijfwijze van aardrijkskundige namen. Daarnaast biedt de website advies over communicatie in het algemeen. De moeite waard als naslagwerk en als je meer wilt weten over de Nederlandse taal in het algemeen.
 • Genootschap Onze Taal
  De website van het Genootschap Onze Taal is ontzettend uitgebreid. Vooral de taaladviezen zijn een handig hulpmiddel. Het verschil tussen hen en hun? Wanneer is het nu gebeurt of gebeurd? Je kunt het hier terugvinden, inclusief voorbeelden.

Woordenboeken, synoniemen en spreekwoorden

 • Van Dale
  De Dikke Van Dale is ook online! Met de gratis zoekfunctie kun je zowel woordbetekenissen zoeken als vertalingen van woorden opvragen. Alleen met de betaalde versie krijg je toegang tot het hele woordenboek. Van Dale heeft ook diverse apps voor iPhone/iPad en Android.
 • Synoniemen.net
  Een eenvoudige website waarmee je naar synoniemen kunt zoeken. Vul het woord in en de zoekmachine doet de rest.
 • Uitdrukkingen en Spreekwoorden: Onze Taal
  Op Onze Taal vind je een lange lijst met uitdrukkingen en spreekwoorden.
 • Spreekwoorden: zoekmachine
  Een eenvoudige zoekmachine waarmee je kunt zoeken op enkele en meerdere woorden. Naast een korte uitleg van het spreekwoord, kun je in een aantal gevallen het spreekwoord ook in dialect of zelfs een heel andere taal vinden.

Overige naslagwerken

 • Schrijfwijzer
  De Schrijfwijzer van Jan Renkema is al sinds 1979 leidraad voor schrijvers. Ook in dit naslagwerk kun je oplossingen vinden voor veelvoorkomende kwesties bij het schrijven.  Kijk eens in het verwarwoordenboek of maak eens een oefening. De website is gedeeltelijk toegankelijk (alleen kopers van het handboek ontvangen een toegangscode voor de hele site).
 • Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
  Een website waar de nadruk ligt op de Nederlandse letteren in het algemeen. Je vindt er gedigitaliseerde naslagwerken over onder andere taalkunde.
Deze lijst is natuurlijk niet volledig.
Ken je zelf nog meer nuttige websites?
Laat het weten via het reactieformulier hieronder.