closeup photo of assorted color alphabets

Hun als onderwerp

In mijn vorige post gaf ik een kort inkijkje in de taalontwikkeling van mijn twee kinderen. Terwijl ze op school toch echt correct Nederlands leren, hoor ik ze allebei regelmatig zinnen uitspreken die beginnen met ‘Hun hebben’. Ai, wat nu en hoe kan het toch dat ‘hun hebben’ zo ingeburgerd lijkt te zijn?

Lees verder...
alphabet close up communication conceptual

’Hun mogen dat hoor, mam!’

over hun als onderwerp Met twee kinderen in de basisschoolleeftijd is leren een proces dat de hele dag doorgaat. Het is een dagelijkse confrontatie, soms tegen wil en dank. Het begint in de ochtend met weten waar je je fietssleutel kunt vinden, waar de tandenborstel uithangt en waar ook alweer die gymbroek gebleven is. En […]

Lees verder...
Uitgeven in eigen beheer tekst met foto

Uitgeven in eigen beheer

De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het samenstellen, vormgeven én uitgeven van mijn allereerste publicatie: Mevrouw, u kijkt scheel. En dat het een flinke klus was, mag duidelijk zijn. Een boek is er niet ineens. En uitgeven in eigen beheer vraagt om keuzes. Hoeveel tijd en geld je eraan besteedt, bepaal je zelf.

Lees verder...
Handige websites over taal

Handige websites over taal

In mijn vorige artikel – Groen of wit? De Nederlandse spellingsregels nader bekeken – schreef ik al dat de Nederlandse taal vol zit met grote en kleine verrassingen. Bij twijfel over de juiste schrijfwijze of bij grammaticale vragen, moesten we het vroeger doen met de aanwezige boeken in de kast: woordenboek, grammaticaboek, synoniemenboek. Ja, zelfs […]

Lees verder...
Sinterklaasgedichten maken

Sinterklaasgedichten maken

Vandaag zat ik te denken, wat ik jou zou schenken. Het is weer de tijd van het jaar: Sinterklaas is in het land. Dit jaar is het kinderfeest nogal omstreden vanwege de kwestie rond Zwarte Piet, maar dat mag de pret niet drukken. Alhoewel, pret? Misschien is dat niet het goede woord.

Lees verder...