Uitgeven in eigen beheer tekst met foto

Uitgeven in eigen beheer

Coverfoto e-book Mevrouw, u kijkt scheelDe afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het samenstellen, vormgeven én uitgeven van mijn allereerste publicatie: Mevrouw, u kijkt scheel. En dat het een flinke klus was, mag duidelijk zijn. Een boek is er niet ineens. En uitgeven in eigen beheer vraagt om keuzes. Hoeveel tijd en geld je eraan besteedt, bepaal je zelf.

Klaar met schrijven en dan?

Ben je eenmaal klaar met schrijven, dan heb je verschillende mogelijkheden: zo kun je alles uitbesteden of alleen de marketing. Of je maakt een combinatie van onderdelen. Zo kun je de vormgeving en het daadwerkelijk uitgeven laten lopen via bijvoorbeeld een self-publishingplatform.

Een self-publishingplatform bestaat vaak uit een uitgeverij die je op verschillende gebieden kan helpen met het uitgeven van jouw boek. Is jouw boek klaar om gepubliceerd te worden, dan krijg de uitgeverij steeds een marge per verkocht boek. Die marge is altijd gelijk aan jouw eigen marge. Je kunt via de uitgeverij jouw boek verkopen. Vaak werkt zo’n platform ook nog eens samen met grote boekverkopers, zoals bol.com.
Zelf heb ik daar bewust niet voor gekozen. Ik wilde namelijk weten welke stappen ik moest nemen om überhaupt tot publiceren te komen.

Maar stel jezelf de simpele vraag: “Wil ik alles zelf doen?” Is het antwoord “Nee!”,  ga dan voor jezelf na welke onderdelen je wilt uitbesteden.

Even wegleggen loont

Ben je klaar met het schrijven van je boek? Leg het dan eens een tijdje weg. Minstens een maand. Lees het dan weer eens door. Wat zie je? Heb je toch nog wat foutjes ontdekt of een alinea die niet lekker leest?

Bij schrijven hoort redigeren: pas je tekst aan als die niet lekker leest, haal fouten eruit. Je kunt dit zelf doen of door hulp te vragen aan mensen in jouw omgeving die als tweede lezer willen fungeren. Je kunt er ook voor kiezen om het uit te besteden aan een zelfstandig tekstschrijver of aan een self-publishingplatform.

Vormgeven en opmaak

Na het redigeren van een boek, krijg je te maken met de vormgeving en opmaak van het boek. Je wil dat het lettertype overal gelijk is en dat het leesbaar is. De grootte van het lettertype bepaalt mede de dikte van het uiteindelijke boek: hoe groter het lettertype, hoe meer bladzijden en hoe dikker het eindresultaat.

Ook over het formaat van het boek moet je goed nadenken. Schrijf je een dik boek, maak het dan niet te klein. Want ook hier geldt: hoe kleiner het boek, hoe meer bladzijden en hoe dikker het eindresultaat. Vergeet niet dat zo’n dik boek ook meer zal kosten als het gedrukt en verstuurd moet worden naar de koper. Daar staat tegenover dat je ook niet voor een te klein lettertype moet kiezen. Dat gaat ten koste van de leesbaarheid. Wist je trouwens dat je in zo’n situatie kunt kiezen voor dunner papier?

Heb je ook illustraties in jouw boek? Denk dan na over het afdrukken in kleur of zwart-wit. Heb je veel tekst en af en toe een illustratie? Dan kun je ervoor kiezen om de illustraties in zwart-wit of in grijstonen te laten drukken. De tekst is dan jouw uitgangspunt. Heb je daarentegen een prentenboek geschreven? Dan kies je natuurlijk voor full colour.

E-book publiceren vraagt om een andere benadering

Wil je jouw boek als e-book publiceren? Dan kun je gewoon de tekst schrijven in een tekstverwerkingsprogramma. Maar daarna krijg je te maken met eisen aan het formaat: een ePub samenstellen gaat weer anders dan een PDF.

Een ePub is vooral geschikt voor boeken met veel tekst, terwijl PDF vooral handig is als er weinig aan de lay-out mag veranderen. Dus heb je veel illustraties of werk je met een speciale vormgeving, dan behoudt een PDF de oorspronkelijke weergave.
Zo kun je beter ook geen aparte inhoudsopgave aanmaken in jouw document, maar juist werken met stijlen.
Over het algemeen werk je met titels of koppen. Iedere hoofdstuktitel maak je bijvoorbeeld op in de stijl ‘kop 2’. De e-reader herkent aan de gebruikte structuur of er sprake is van titels of koppen en genereert automatisch een inhoudsopgave.
Heb je illustraties in jouw document en wil je een ePub maken? Maak dan van de illustraties regelgebonden objecten. Zwevende objecten verdwijnen namelijk tijdens het exporteren naar een ePub.

Zoals je ziet, kom je voor heel veel keuzes te staan. En wat ik hier heb geschreven, is nog lang niet alles. Binnenkort maak ik een handig overzicht dat je kunt gebruiken bij het maken en het uitgeven in eigen beheer van jouw eigen boek of e-book.

Welke keuzes zou jij maken bij het uitgeven in eigen beheer?